Відкрита міждисциплінарна лекція «Методи та засоби аналізу матеріалів і середовищ при історичних дослідженнях» відбулася для науковців, викладачів та здобувачів кафедри історії та права ЧДТУ

14 вересня 2023 року на кафедрі історії та права Черкаського державного технологічного університету академіком Академії інженерних наук, доктором технічних наук, професором, завідувачем кафедри приладобудування, мехатроніки та комп‘ютеризованих технологій Максимом Бондаренком була проведена відкрита міждисциплінарна лекція на тему «Методи та засоби аналізу матеріалів і середовищ при історичних дослідженнях» для науковців, викладачів та здобувачів кафедри історії та права ЧДТУ. Враховуючи безпековий режим проведення навчальних занять та зібрань в університеті, лекція проводилася в дистанційному режимі.

Під час зустрічі лектор розглянув низку проблемних питань щодо значення аналізу матеріалів і середовищ в процесі історичних досліджень, зокрема: види «історичних» матеріалів та особливості їх аналізу; джерела походження зразків матеріалів та їх автентичність; перспективи використання сучасних технологій у історичних дослідженнях; напрямки розвитку матеріалознавчої науки для досліджень у сфері історичного аналізу.

Представлений матеріал викликав активну дискусію, як науковців і викладачів кафедри історії та права, так і здобувачів вищої освіти. Так, проректор з гуманітарно-виховних питань університету, доктор історичних наук, професор Валентин Лазуренко відзначив високий рівень підготовки представленого матеріалу, його актуальність та цінність для майбутніх фахівців в області історичних досліджень, а також запропонував продовжити розпочатий досвід проведення подібних міждисциплінарних лекцій серед здобувачів-істориків різних років навчання. В той же час, завідувач кафедри історія і права, кандидат історичних наук, доцент Ірина Стадник відмітила високу актуальність представленого лектором матеріалу та підтримала пропозицію Валентина Лазуренка щодо подальшої співпраці з кафедрою приладобудування, мехатроніки та комп‘ютеризованих технологій в навчальному та наукових напрямках.

В свою чергу, лектор – Максим Бондаренко, подякував організаторам відкритої лекції за увагу до розглядуваної міждисциплінарної тематики, підтримав усі висловлені пропозиції та запропонував використовувати представлені ним авторські матеріали в навчальному процесі кафедри історії і права.